top of page

Yemek Algıları

Güncelleme tarihi: 19 Eki 2021

Diyetisyen Ecem Naz Genç’ten yemek yemeye olan algılarımızı düzenlemeye dair birkaç tüyoya ne dersin?

Her insanın kendini formda hissetmediği dönemleri olabilir. Bunlar bir hastalıktan dolayı, kullandığımız bir ilacın etkileri veya sadece keyifsiz hissettiğimiz için bile olabilir.

Peki duygularımızın beslenmemizle olan ilişkisi hakkında ne düşünüyorsun? Kilo almaktan korktuğun için istediğini yemekten kaç kere vazgeçtin? Bunun bir kuralı olsaydı daha rahat etmez miydin?

Aslında kuralı var, yanlış bilinen bilgiler arasında en çok tekrarlanan bilgi: yemek yemezsen kilo verirsin bilgisidir.



Oysaki yemek yememek uzun vadede metabolizma hızını düşürmene sebep olacaktır ve bir sonraki fazla tüketimin direkt depolanmaya gidecektir. Buna vücudun kendini savunma sistemi denir.

Örneğin, gece geç saatte mutfağa girdin ve yemek yemek istiyorsun, sence bu iradesiz olduğun için mi? Hiç sanmıyorum… Sosyal medyadaki kirli bilgiler ve yemezsen kilo verirsin algısı sebebiyle yönetilen düşüncelerini değiştirelim.

İradesiz biriyim yerine: ‘Akşam yemeğinde yeterince yemek yemiş miydim? Gece o saatlerde beynim aktif olarak çalışıyor muydu?’ diye kendimize sormalıyız. Belki bir iş toplantısına ya da bir sınava hazırlanıyordun. Ya da en önemlisi bir sıkıntını yemek yiyerek mi bastırmaya çalışıyordun? İşte bu soruların cevabı seni doğru yola sokacak. Bazı günler dün yediğinden daha çok yemek isteyebilirsin, her gün aynı derecede mutlu olmuyorsun veya üzülmüyorsun. Aynı derecede kalori harcadığını varsaymak da yanlış olacaktır.

Egzersiz yapmak her zaman sağlıklı bir yaşamın en iyi formülüdür. Fakat bazı günler sadece koltukta uzanmakta da zarar yoktur. Sebze ve meyve tüketimi bağırsaklarımıza, karaciğerimize ve kalbimize en iyi gelen besin gruplarıdır. Fakat bazı günler kurabiye veya kek de yiyebiliriz, bunda da zarar yoktur.

Canın pizza yemek istediğinde, kendini durdurmana gerek yok. Yemeğinle eğlen ve hayatına devam et.

Senin vücudun sana özel; vücut tipin, ölçümlerin ve kan tahlillerinin kombinasyonu ile sen teksin, özelsin. Çevrendeki diğer insanlardan daha fazla ya da daha az yiyor olabilirsin, ama unutma önemli olan senin ihtiyaçların. Nasıl beslenmen gerektiğinin oranlarını bildikten sonra basmakalıp bilgilerle kendini yıpratmana gerek yok. Sağlığın ile ilgili bir endişen varsa bir profesyonele danışmalısın.

Sağlıkla kal…


Dyt. Ecem Naz Genç


15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page