top of page

Günlük Kalori İhtiyacı

Günlük kalori ihtiyacının nasıl belirlendiğini öğrenmek ister misiniz? Diyetisyen Ecem Naz Genç aşağıda sizler için özetledi.



Günde ne kadar yemek yemeliyiz, bunun protein, karbonhidrat dengesi nasıl olmalı, kaç kalori tüketmeliyiz gibi sorular kilo değişimini hedefleyenlerin her zaman en çok merak ettiği konu olmuştur. Kalori ihtiyacını doğru belirlemek, sahip olduğumuz hastalıkların iyileşmesine yardımcı olurken, genetik olarak yatkın olduğumuz hastalıklardan da korunmamızı sağlar. Bu sebeple doğru tayin edilmesi çok önemlidir.

Kalori hesabı yaparken temel bazı değişkenleri bilmek çok önemlidir. Çünkü günlük ihtiyaç, kişinin cinsiyetine, yaşına, boyuna, kilosuna ve aktivitelerine göre değişir. Bu bilgilerin hepsi düzenli şekilde toplanır ve formülize ederek hesap yapılır.

Cinsiyetin getirdiği değişkenlik erkeklerin 100-200 kalori bazında daha çok harcadığı yönündedir. Yaşın getirdiği değişkenliklere bakacak olursak ise çocukluk döneminde 1800 kcallere yükselen günlük harcamalar, ergenlikle 2400 kcallere kadar çıkıp, sonra hızlı bir düşüşle orta yaşlarımızda sabit bir aralığa giriyor. Yani kısacası gelişim dönemlerinde ekstra enerjiye ihtiyacımız oluyor. Kilo ve boy değişkenliklerini inceleyecek olursak ise, burada bir genelleme yapmak her zaman doğru olmuyor. Çünkü boy ve kilo orantılı arttıkça daha çok enerji harcaması beklenen vücutlarda, eğer obezite ya da metabolik sendrom gibi oluşumlar varsa bu tam tersi şekilde ilerleyebiliyor. Bu noktada çok değişkenlik gerektiren bu durumu bir uzmanla çözmek gerekiyor.

Bir diğer önemli husus ise kişinin günlük aktivitesi. Günlük aktiviteleri; fiziksel aktivite, egzersiz ve spor olarak ayırıyoruz. Eğer işe yürüyerek gidiyorsan ya da asansör yerine merdiven kullanmak gibi gündelik aktivitelerini artırıyorsan bu senin fiziksel olarak aktif olduğunu gösterir ve kalori hesabı hanene yazılır. Ayrıca düzenli egzersiz yapıyorsan ya da bir spor branşıyla ilgileniyorsan bunları da kalori ihtiyacını belirlemek için hanene ekstra puan olarak yazmamız gerekiyor.

Ayrıca çok önemli bir diğer nokta da kalori ihtiyacının her gün istikrar göstermemesidir. Yani herhangi bir hastalık dönemindeyken vücut katobolik etkisiyle daha çok enerji isterken, daha çok dinlenip rahatlama yaşadığımız günlerde daha az enerji ister.

Umarım bu tüyolar beslenme durumunu tayin etmende sana yardımcı olur. Ekstra desteğe veya fikre ihtiyacın olursa bana ulaşabilirsin!

Dyt. Ecem Naz Genç

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page